Akıllı Tesis
İzleme

Akıllı tesisler sürdürülebilirlik, üretkenlik ve verimlilik esasıyla yapılandırılan akıllı tesislerin işletmesi bölüm, disiplin ve yetkinlik olarak birbirinden farklı ekipler tarafından yönetilir. Geniş bir alanda iş paylaşımı yaparak çalışan bu ekipler, yüksek etkinliği ve optimum maliyet esasıyla vardiyalı olarak çalışır.

Akıllı tesis ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak ve fonksiyonel hale getirmek için tercih edilen geleneksel izleme sistemleri merkezi olmaları nedeniyle elektrik, mekanik ve zayıf akım sistemlerine göre yapılandırılır. Bu da ekiplerin kendi sorumluluk ve fonksiyonlarına göre izleme olanağı sunmalarını imkânsız hale getirir. Örneğin; Mekanik sistemlerden sorumlu ekip sadece BMS sisteminden, elektrikle ilgili ekip SCADA (EMS) sisteminden, yangın ekibi ise sadece yangın alarm sisteminden bilgi alır.

Bu tek kanallı bilgi sistemi; mekanik ekibe soğutma grubu kapanmasının elektriksel nedenle olup olmadığını sorgulamak, elektrik ekibine KGK by-pass durumunun oda sıcaklığına bağlı olup olmadığı bilmek ya da yangın ekibine söndürme sistemlerinin faal ve enerjili olup olmadığından emin olmak gibi yükler bindirir. Tüm bu kapsamda analiz yapabilmeleri için de sürekli yakın temas halinde çalışmalarını veya tüm sistemlere her ekibin erişmesinin sağlanmasını gerekli kılar. İlk durum ekiplerin birbirlerini desteklemek üzere gereğinden fazla personele sahip olmasına, ikinci durum ise birden çok izleme sisteminin verdiği bilgiler arasında kaybolup, etkinliğin azalmasına neden olur.

Akıllı tesis ekiplerinin işlerini bu çıkmaza sürüklememek için uçtan uca, yalın veriyle kontrolü sağlayacak, gelen sapma uyarısına bakarak doğru teşhis yapmaya yetecek ve düzeltici faaliyetlerin etkinliğini kontrol edecek izleme sistemleri kullanılmalıdır. İzleme sistemleri akıllı ve her ekip için kullanıcı dostu olmalıdır.

Otomatica güçlü bir mühendislik ekibi tarafından geliştirilen ve ürettiği yazılım çözümlerini izleme sistemleriyle birleştiren akıllı tesis izleme çözümleriyle, sektördeki ihtiyaçlara verir. Otomatica Akıllı İzleme Sistemleri tesislerde kullanılan her sistem ya da ekipmanı otomasyona dahil edebilir ve ekibe özgü izleme ekranları oluşturarak işlevsel bir çözüm sunar.

Saha üzerindeki herhangi bir bilgiyi dinleyen, taşıyan bir sensör veya herhangi bir cihazla açık kaynak kodlu haberleşme protokollerinin ( SNMP, BACnet , Modbus , SQL, HTTP, MQTT, DNP3, OPC, SSH ve diğerleri gibi) altyapısını kullanır. Çatı yapısı içinde çalışan web servis ve yazılım araçları aracılığıyla da soyutlaştırılmış yazılım objelerine dönüştürür. Bu objelerden elde ettiği canlı verileri üst katmanlarda veri analiziyle ve zenginleştirilmiş grafik ara yüz entegrasyonlarıyla ekibe ulaştırır.

Otomatica; cihaz, PLC ve sensörler için çözüm odaklı senaryoları uygun ara yazılımlarla programlar ve mümkün olan en uygun seviyede çalışacak şekilde tasarlar. Soyutlaştırılmış modeller sayesinde farklı marka cihazlar veya birbirinden farklı protokolleri kullanan yeni cihazları, çalışır haldeki otomasyon mimarisine kolayca dahil eder. Tüm süreci markadan bağımsız olarak yöneterek, çalışan sisteminde etkin bir şekilde uyarlar.

Akıllı yazılım tabanlı ağ mimarisi sayesinde sadece IT veya belirli cihazların izlenmesi dışında, var olan tüm cihazların izlenmesi ve kontrol edilerek yönetilmesini sağlar. Ortaya çıkan büyük veri trafiğini yöneterek akıllı tesisler için mevcut alışılageldik otomasyon kalıplarının dışına çıkar.

https://otomatica.com/wp-content/uploads/2021/11/otomatica-footer.png
Türkiye Ofisi

Esentepe Mah. Anadolu Cad. No: 14 Kat:12 D: 49, 34870        Yasa Kule Kartal/İstanbul/Türkiye

info@otomatica.com

+90 216 514 63 66

Dubai Ofisi

Platinum Tower, Office 802-05 Jumeirah Lakes Towers, Cluster I Dubai / United Arab Emirates

info@otomatica.com

Kıbrıs Ofisi

83 Okullar Yolu, Küçük Kaymaklı

Lefkoşa / KKTC – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

info@otomatica.com

+392 444 85 85

Otomatica . Bütün hakları saklıdır.