Akıllı tesisler ileri teknoloji sistemlerinin kullanıldığı enerji tasarrufu, otomasyon, konfor ve yüksek güvenlik unsurlarını barındırarak, kontrol ve yönetim imkanı veren bina türüdür. Akıllı tesislerde alarm yönetimi ise tesisin elektriksel, mekanik ve elektromekanik altyapılarını doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkileyen olayların seviyelendirerek, çeşitli bildirim yöntemleriyle (sesli, e-mail, sms vb.) işletme personeline bildirilmesini, raporlanmasını kapsayan kurallar bütünüdür.
Günümüzün en akıllı tesislerinden veri merkezlerinde alarm yönetim sistemi ise konfigürasyon yönetimi, kısa süreli sapma (incident) saptanması, saha aktivitelerinde risk yönetimi, kişiden bağımsız durum değerlendirme ve yükselen işletme performansını sağlar.
Şekil: ISA-18.2 Alarm Yaşam Döngüsü
Otomatica Akıllı Tesis Alarm Yönetimi; işletme personelinin en etkin davranış performansını garanti altına alarak, ISA-18.2 standardına uygun olarak planlanmıştır.
On aşamadan oluşan ISA-18.2 yaşam döngüsü yapısı şu şekildedir;
Alarm Felsefesi: Alarm sisteminin amaçlarını ve bu hedefleri karşılamak için iş süreçlerini ortaya koyar.
Tanımlama: Hangi alarmların gerekli olduğunun saptanması yapılır.
Rasyonalizasyon: Bir alarmın sağlanması işlemi, öncelik belirleme, sınıflandırma, ayar belirleme ve dokümantasyon görevleri de dahil olmak üzere alarm felsefesinde belirtilen istekleri karşılaması sağlanır.
Detaylı Tasarım: Alarmın yönlerini rasyonalizasyonda ve felsefede belirlenen gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama sürecinde insan-makine ara yüzü (HMI) tanım kararlarını içerir. Özel veya gelişmiş tekniklerin kullanımı sağlanır.
Uygulama: Alarm tasarımı operasyonel statüye getirilir. Devreye alma, test etme ve eğitim faaliyetlerini içerir.
Operasyon: Alarm çalışmaktadır. Bu aşama, gerekirse tazeleme eğitimini de kapsar.
Bakım: Test veya onarım faaliyetleri nedeniyle çalışmayan alarmların olması durumunda sistemin davranışına karar verilir.
İzleme ve Değerlendirme: Alarm sisteminin performansı sürekli olarak izlenir ve alarm felsefesindeki hedefleri karşılayıp karşılamadığı rapor edilir.
Değişiklik Yönetimi: Alarm sistemindeki değişiklikler tanımlanmış bir süreçle yönetilir.
Denetim: Alarm sisteminin bütünlüğünü ve alarm yönetiminin iş süreçlerini korumak için periyodik olarak incelemeler yapılır.