1980’li yılların başında ilk olarak ABD’de ortaya çıkan akıllı tesisler zaman içerisinde büyük değişim ve gelişim göstererek, günümüzde uzaktan erişimle her dinamiğinin kontrol edilip, komut verilebildiği yapılar haline gelmiştir. Üretimden turizme, sağlıktan alışveriş merkezlerine kadar her alanda tercih edilen akıllı tesisler birbirinden farklı süreçlerle yönetilmektedir.
Teknolojiye bağlı olarak varlığını sürdüren akıllı tesisler, hizmetlerini modern yaşama ve ekonomik koşullara uygun olarak gerçekleştirmekte ve içinde bulunduğumuz bilgi çağının gerektirdiği şekilde 7/24 kullanılacak seviyede planlanmıştır.
İnsan etkileşimini olabildiğince azaltarak üretimde üretkenlik, hizmette konfor ve kişisellik, güvenlikte kontrol sağlayan akıllı tesislerde; verimlilik, sürdürülebilirlik ve düşük karbon ayak izi kriterleri de yüksek önem arz etmektedir.
Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle dijitalleşmesini sürdüren akıllı tesislerde; enerji, su, hava, internet, güvenlik ve koruma sistemlerinin kesintisiz ve ihtiyaca göre hizmet vermesi önemli hale gelmektedir. Bu kaynaklarda oluşacak olası bir kesinti, tesis içinde bulunan üretim ve hizmet değer zincirinin iş sürekliliğini tehdit ederek, prestij kaybı dahil yüksek maliyet, üretim ve hizmet zararlarına yol açabilmektedir.
Akıllı tesislerdeki enerji tüketimlerinin farklı çevresel koşullara ve ihtiyaçlara bağlı olarak, uçtan uca yönetilmesi, tesislerin karlılığı ve çevresel uyumluluğu açısından çok kritiktir. Bu enerji tüketim yönetiminin tesisin üretim ve hizmet kalitesini etkilemeden yapılması gerekmektedir.
Otomatica, akıllı tesislerin altyapı izleme ve yönetim sistemlerini işleten ekibe uygun olarak yapılandırarak ihtiyaca uygun çözümler sağlar.
Bu çözümler;
Kaynak ve enerji verimliliğiyle bina kontrolü sağlayan Otomatica’nın çözümleri arasında HVAC (Isıtma, Havalandırma, İklimlendirme) otomasyonu, aydınlatma otomasyonu, enerji otomasyonu ve tüketim yönetimi (Su, Doğalgaz, Yakıt, Elektrik) yer alır. Ayrıca entegre bina yönetimi hizmetleri kapsamında kontrolü sağlanan sistemlere güvenlik yönetim sistemleri, yangın algılama, kartlı geçiş, CCTV, asansör otomasyonu, IT cihazlarının izlemleri, yakıt/jeneratör otomasyonu ve tesis yönetim yazılımları da sunulur. SNM, BACnet, MODBUS, SQL, HTTP, MQTT, DNP3, OPC, SSH ve diğer entegrasyonların yanı sıra Otomatica çözümleri, endüstri standardında tanımlı diğer açık protokol entegrasyonlarını da destekler.
Otomatica yardım masası ekibi, kurulumu yapılan entegre bina yönetim sistemlerini 7/24 bulut üzerinden izler ve yönetir. Otomatica, BMS sistemlerinin IT ve tesis yönetim yazılımlarıyla entegre çalışabilmesi için tesise özel web servis ve ara yüzler de geliştirir.