Veri Merkezi Tesisi barındırdığı BT cihazlarının hem sayıları hem de kullanılan işletme yazılımı ile dinamik güç ihtiyacı zaman içinde değişen yapıdadır. Her yeni proje ya da her teknoloji yenileme çalışması harcanan gücü değiştirme potansiyeline sahiptir. Bulut yapılandırması, sunucuların kullanım oranını çok hızlı değişime uğrattığı gibi bunun karşılığı da dinamik güç değişimlerinin her an karşılaşılabilecek hale gelmektedir.
Değişen güç tüketimi ve mevsimsel atmosferik değişimler, kritik soğutma ihtiyacını değiştirdiği gibi soğutmayı sağlayan bu cihazların güç tüketimini de değiştirmektedir. Veri Merkezi Tesis elektro-mekanik altyapısı bu kapasite değişimini hedeflenen yedekliliği bozmadan karşılaması VM Kapasite Yönetimi ile gerçekleşmektedir.
Enerji ve suyu etkin kullanma önlemlerinden biri de değişimli kapatılan sistem ve cihazlardır. Yedekliliği zedelemeden bu yöntemin kullanılması ancak Kapasite Yönetimi ile mümkündür.
Veri Merkezi güç ve kritik soğutma sistemleri başta olmak üzere her ekipman ve cihaz bakım için hem elektrik hem de mekanik olarak kapatılır ve izole edilir. Bunun yanında plansız arıza ya da insani hatalardan kaynaklanan kapanmalar da söz konusudur. Bu türlü planlı ya da plansız gelişen kapanmalarda ekipmanların güç ve kritik sağlama kapasiteleri yedeklilik kurgulamasına göre bazı üniteler tarafından paylaşılır ya da tamamen üstüne alınır.
Dolayısı ile enerji sağlayan, şartlandıran ve dağıtan sistemde akım değerleri ve fazlara olan değişim farklılaşır. Yük Yönetimi güç sağlayan sistemlerin her türlü manevra sırasında her fazdaki akım sınırının aşılmaması için yapılan yönetimdir. Güç dağıtım sisteminin bir yangına neden olup mal ve cana zarar vermemesi için kullanılan ana cihaz devre kesicilerdir. Devre kesiciler proje elektrik müellifi tarafından elektrik tesisat yönetmeliğine göre seçilir ve üzerindeki akım ve gecikme parametreleri hesaplatılır.
Veri merkezi kritik yüklerine en yüksek iş sürekliliği ile güç sağlanmasını garanti altına almak için her manevrada devre kesicilerin ayarlanmış akım sınırlarının aşılmaması için Yük Yönetimi yapılmalıdır. Aksi takdirde Veri Merkezi içinde barındırılan aktif BT cihazları sayısı veya kullanım oranları arttığında kritik güç sisteminde yedeklilik kaybola bilir ya da akım limitlerinin aşımı söz konusu olursa ciddi kesintiler yaşanabilir.
Otomatica deneyimli mühendislik ekibi ‘Kapasite ve Yük Yönetimi’ni anlık takip edilecek şekilde projelendirmeyi analiz ederek işletme personeline yalın şekilde görünür hale getirir. Kullanıcı dostu uyarı yöntemleri ile riskin yönetimini sağlar.