Veri Merkezi tesislerinin ise İşletmeye Alma sürecinden bekledikleri daha da üst seviyededir. Konfor açısından kullanılan ısıtma veya soğutma sistemleri, mevsimsel olarak belirli zamanlarda tamamen kapatılıp günlerce enerjisiz tutularak bakım ve tamiri mümkünken veri merkezleri için bu söz konusu değildir. Böyle bir ara vermek demek BT cihazlarını kısmen de olsa kapatmak demektir ki, bunu hiçbir veri merkezi işletmesi göze alamaz.
Veri Merkezi projelerinde Test ve İşletmeye Alma süreci hedefleri olarak şunlar sıralanabilir:
- Veri merkezi altyapısında kullanılan sistemlerden bazıları gerek yedeklilik gerek yapısal gerekse yatırım ve işletme maliyetini kontrol altına almak için birden fazla üniteden oluşur ve bu ünitelerin devreye girme veya takım olarak çalışma yönetimi oldukça karmaşık elektro-mekanik modellerin oluşturulması ve bunların pratik olarak kontrolü ile mümkündür. Tasarımda varsayılan ideal koşullar pratikte yoktur. Sahada tasarım ve yapısal parametrelere göre uyumlaştırma yapılması için bu süreçteki dene-yanıl testlerine ve optimizasyona ihtiyaç duyulur. Özellikle değişen BT yükünde bu doğrulamaları bütünsel olarak yapmak gelecekteki yaşanacak problemlerin çoğundan kaçınılmasını garanti altına alır.
- Veri merkezi altyapısını oluşturan sistemlerin sayısı 15 -20 civarındadır. Özellikle güç, soğutma ve otomasyon disiplinlerinde bu sistemlerin birbirleri ile bütünleşik ilişkisi vardır. Her sistemin ekipman ve dağıtım elemanlarının bakım ve diğer operasyonel müdahaleler için kapatılıp açılması sırasında beklenmedik bir sorunun çıkmamasının garanti altına alınması sağlanır. Bu aşamada her ekipman, cihaz ve dağıtım elemanının veri merkezi altyapısının yüksek iş sürekliliği ile işletmesine sağladığı fayda tek tek görülür. Yüz dolarlık bir malzeme eksikliğinin 100 milyon dolarlık bir yatırımı riske sürüklemesi önlenir.
- Ve işletme ekibinin çekirdeğini oluşturan personel, veri merkezi tamamen işletmeye geçmeden tüm manevraları en yüksek riskli durumlarda (tam yük, arıza ve bakım senaryoları vb.) bir fiil deneme imkanını bulur. İlk işletme prosedürlerini ve kılavuzlarını riski elimine edecek pratiklikte oluşturarak, veri merkezi ömrü boyunca operasyonlarda yüksek iş sürekliliğini garanti altına alır. Veri merkezinde bilgi teknolojileri konumlandırılıp gerçek servise geçildiğinde ekibin tüm manevraları yapabilir ve tüm sistemleri yedeğe alabilir ve bunları yaparken kendine güvenir yetkinlikte olması beklenir.
- Test ve işletmeye alma kayıtları veri merkezi ömrü boyunca referans alınacak en güvenilir bilgi hazinesidir. Veri merkezi ömrü boyunca kullanılacak her sistem, cihaz ve dağıtım elemanının fabrika üretim testinden başlayarak sahaya uygulanması ve tam kapasiteli testler boyunca kayıt altına alınmış kritik değerlerini içeren kütüphane bir nevi “Veri Merkezi Altyapı ve İşletme Parmak İzi”dir. Veri merkezinin zayıf noktaları ve riskli manevralarını, imalat sırasında tam olarak başarılamamış alanları, işletmede karşılaşılacak zorlukları bilmeden 30-40 yıl boyunca kesintisiz hizmet sağlamak çok düşük olasılıklıdır.
Veri merkezi özelinde Test ve İşletmeye Alma süreci veri merkezinin planlama ve tasarım aşamasında başlatılması gerekmektedir. Bir kullanıcı veri merkezi yatırımı konusunda karar aldıktan sonra yapacağı ilk iki sözleşme “veri merkezi gereksinimleri ve kavramsal tasarımı ortaya koyacak danışman firmanın” yanında bu yatırımın iş hedeflerine en uygun hayata geçmesini garanti altına alacak “test ve işletmeye alma danışman firması” olmalıdır.